LVD wenst invoering ‘budgetmeter’ voor minima!

Persbericht

De LVD zal binnenkort het voorstel doen om ‘budgetmeters’ in te voeren voor mensen met een minimuminkomen. Deze meters dienen over de mogelijkheid te beschikken dat inwoners van Purmerend het gebruik van gas, elektra of stadsverwarming op basis van het werkelijke gebruik betalen. Hiermee is vooruitbetalen en het daarmee inschakelen van incasso- en invorderingsprocedures niet meer nodig…..

budgetmeter-1

Het zijn voornamelijk deze veel te hoge incassotarieven welke nu onnodig mee worden gefinancierd door de gemeentelijke schuldhulpverlening. Een deel daarvan kan redelijkerwijs niet geheel worden verhaald op de schuldenaar, waardoor de maatschappelijke kosten onnodig worden belast.

Volgens de LVD is het niet nodig dat burgers met een minimum inkomen en de gemeenschap hiermee een incasso-industrie ‘op peil houden’. Het vooruit en op eigen initiatief afnemen van nuts-producten door via de meter of internet het tegoed al dan niet aan te passen past binnen de ‘politieke cultuur’, waarbij wordt ingezet op de eigen verantwoordelijkheid van burgers. Stort men niet via de meter of internet bij dan staakt de levering direct totdat men zelfstandig ‘bijstort’. De vastrechtkosten dienen in dit geval te worden berekend per eenheid af te nemen product.

De plaatsing van de zogeheten nu gangbare en gepromote ‘slimme meters’, waarbij de privacy van burgers in het geding is wijst de LVD onverkort af. ‘Budgetmeters’ zijn in dit geval een beter alternatief, waarbij het afnemen niet afhankelijk is van de gunst van het nutsbedrijf, maar van de consument zelf.

Ná het zomerreces zal de LVD met nadere voorstellen aan de gemeenteraad komen.

Voor nadere info over de budgetmeter klik hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *